Într-o conferință de presă susținută duminică, 24 mai 2020, la Cluj, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a mărturisit public faptul că, în acest sezon agricol, România se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 50-60 de ani.
Din acest motiv, oficialul guvernamental încearcă să-i obişnuiască pe fermieri să asigure culturile agricole.
„Deși plouă, aș vrea să spun două lucruri despre seceta extremă şi puternică, care s-a instalat în această parte a Europei, nu doar în România și care, din păcate, se suprapune peste această criză a evoluţiei pandemiei COVID-19.
Semnele secetei erau, oarecum, din toamna trecută. (…) Din datele pe care le avem, toamna trecută s-au însămânțat cam 2,9 milioane hectare de triticale, grâu, orz, ovăz, orzoaică, rapiță, care în regiunea Moldovei și în regiunea Dobrogei, în mare parte, sunt afectate. (…) Nici secetă, ca și anul acesta, ne spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a afirmat Oros.
Membrul guvernului Orban a mai adăugat că, până la această oră, sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de lipsa severă a aprovizionării cu apă a solului.
El a adăugat că suprafețele centralizate și verificate de echipele din teren sunt 859.000 ha până acum.
„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. Am lansat o măsură, Măsura 17.1, căreia i-am dedicat 40 de milioane de euro prin care Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare.
În acelaşi timp, încercăm să tratăm, să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a mai spus Adrian Oros.
Conform prognozei agrometeorologice publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada din perioada 23 – 29 mai 2020, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul 0-100 centimetri, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute.
În această perioadă, seceta pedologică va avea diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei şi local în centrul, estul şi sudul Olteniei.
Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în cazul acestei culturi doar în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-estul Munteniei.
Adrian Oros va susține luni, 25 mai 2020, la ora 11:00, o conferință de presă la sediul MADR.
Potrivit anunțului făcut încă de duminică, 24 mai 2020, printre temele întrunirii se regăsesc și modificările legislative privind afișarea originii produselor românești, dar și măsurile privind relansarea economică în agricultură.